PERHATIAN !

Blog dan isi kandungan blog ini hanya untuk layaran, perkongsian, dan bacaan pengunjung-pengunjung blog http://cucutokraja.blogspot.com yang beragama BUDDHA dan BUKAN beragama Islam sahaja.

Kandungannya mungkin akan menimbulkan KETIDAKSELESAAN kepada sesetengah golongan. Sila TINGGALKAN laman ini sekiranya anda bukanlah daripada golongan seperti yang dinyatakan di atas.

Sebagai makluman para ACHAN / GURU / BOMOH / PHRA / KHUN dan MEREKA yang BIJAK PANDAI, saya hanya berblogging demi menyongsong arus pascamerdeka. Tidak terdetik pun di sanubari saya untuk BOASTING & SHOW OFF. Janganlah berasa TERANCAM & TERCABAR dan usahlah MENGANCAM & MENCABAR saya. Kesian saya, saya hanya budak hingusan yang baru belajar dan masih bertatih !!!

Keprihatian dan kerjasama anda semua amat saya hargai.

Sekian, terima kasih.

" If you don't like to read my POPPYCOCK article, don't like to browse my FOLKORE blog, hate my TOSSING UP posting and kinda hurt by my blog RIDICULOUS posting & COMICAL sharing, Kindly lead your cursor away from my blog rolls and never ever log on to my blog, simple right ?"

TQVM


Wednesday, August 29, 2012

Secubit Kisah Kekeramatan Gemulah Phor Mor Kaew

Perkongsian infomasi dan pengalaman benar yang ingin saya utarakan pada kali ini adalah berkisar tentang kisah-kisah kekeramatan Gemulah Phor Mor Kaew – mendiang datuk yang juga merupakan guru kepada saya !

Perkongsian sekelumit kisah kekeramatan ini adalah berdasarkan kepada CERITERA PILIHAN sebahagian daripada  ratusan ceritera HEBAT yang diceriterakan kembali oleh Gemulah Phor Mor Kaew atau lebih mesra dengan panggilan Phor Kae semasa hayatnya dikandung badan. Ceritera-ceritera ini juga dipetik daripada pengalaman sebenar beberapa rakan seperjuangan yang mengalami sendiri kisah-kisah keramat yang berkait dengan Phor Kae ! Bukan berniat untuk MENUNJUK-NUNJUK tetapi dengan nawaitu MENUNJUKKAN perkara yang SEBENARNYA ! Jom berceritera sket !!!!!

Kisah Kekeramatan Phor Kae 01

Kisah ini diceritakan kembali oleh insan yang mengalami sendiri pengalaman KEKERAMATAN Phor Kae selepas berkunjung ke rumah saya di Din Daeng ( Tanah Merah ). Ceriteranya bermula apabila pemuda kacukan siam ini bertandang ke rumah saya ( Rumah ayah sebenarnya !!! ) kerana dia merupakan kawan baik kepada abang saya. Pemuda A ( saya namakan Pemuda A kerana terdapat 2 kisah yang hampir sama yang melibatkan 2 orang pemuda ) ini kerap menghabiskan masanya dengan duduk bersembang-sembang dengan abang saya di luar rumah sehingga larut malam terutamanya pada hujung-hujung minggu. Kehadiran sahabat baik abang saya itu tidak menjadi sesuatu yang unik dan luar biasa kerana dia sudah TERLALU BIASA dengan keluarga kami.

Alkisah bermula pada keesokan paginya Pemuda A datang ke rumah kami dan bertanyakan soalan-soalan yang tidak pernah kami fikirkan selama ini. Soalan-soalan yang membangkitkan kesedaran serta keinsafan bahawa……. SESUNGGUH DAN SEBENARNYA, PHOR KAE BERADA DALAM KALANGAN INSAN-INSAN YANG TERPUJI !  

 Antara soalan-soalan yang ditanya / soal ialah ;

     1.       Siapakah orang tua bongkok yang tinggal bersama kami ?
 
     2.     Siapakah gerangan orang tua yang berkain pelekat yang kelihatan
 
             mundar mandir dalam  rumah kami ? 
      3.      Di manakah orang tua itu ? kerana dia tidak pernah melihat kelibatnya ?
 
      4.      Adakah dia seorang bomoh ?

Kami tergamam dengan persoalan yang diutarakan. Mulut kami terkunci rapat. Lidah menjadi kelu seribu bahasa. Menurut pemuda terbabit, sudah dua kali ORANG TUA BONGKOK itu datang MENEMUInya di dalam mimpi. Tetapi semalam agak pelik kerana ORANG TUA BONGKOK itu mengajarnya MON / KHATA. Katanya ORANG TUA BONGKOK itu tersenyum dan menyuruhnya membaca sepotong ayat untuk KHAN TUAR / JAGA tubuh kerana sering balik lewat malam. Saya meminta pemuda itu membaca kuat MON / KHATA yang diajar oleh ORANG TUA itu, alangkah terkejutnya saya apabila MON yang dibacanya itu ialah MON yang diamal dan digunakan oleh Gemulah Phor Kae.

Kami bertanyakan gambaran fizikal ORANG TUA BONGKOK yang dimaksudkan. Saya membawa keluar gambar gemulah Phor Kae dan Pemuda A itu tersentak dan menggaguk-anggukkan kepalanya sambil mengatakan ORANG TUA BONGKOK itulah yang dia JUMPA dalam mimpinya. Sekali lagi kami tersentak dan terdiam. Kami menjelaskan dengan panjang lebar kisah Phor Kae dan kejadian terbabit telah MENGINSAFKAN kami bahawa, walaupun Phor Kae telah lama meninggalkan kami tetapi rohnya masih tetap bersama kami ….. DULU, KINI dan SELAMANYA !
 
Rentetan daripada ceritera di atas, saya dikejutkan lagi dengan versi terbaru KEKERAMATAN Phor Kae yang tidak pernah didedahkan kepada saya dan umum terutamanya. Pada penghujung Mei 2012, saya dihubungi oleh seorang pemuda yang tinggal di Johor Bahru melalui laman sosial FACEBOOK. Pemuda B ( nama untuk pemuda kedua ) terbabit mengatakan bahawa dia berasal daripada Tanah Merah dan pernah / acap kali singgah / mengunjungi rumah saya kerana dia merupakan sahabat baik kepada adik perempuan bongsu saya ( sebelum masing-masing mendirikan rumahtangga dengan pasangan masing-masing )

Pemuda tadi mula menghantar pesanan melalui laman sosial dengan mengatakan dia kenal Phor Kae saya ( setelah membaca blog post saya tentang Phor Than Kong dan Phor Mor Keaw ) dan mendakwa pernah BERJUMPA dengan Phor Kae beberapa kali. Apabila disoal dengan lebih lanjut pemuda berkenaan mendakwa PERNAH BERJUMPA DENGAN PHOR KAE MELALUI MIMPI beberapa tahun yang lalu semasa mengunjungi rumah saya, terutamanya apabila pulang daripada cuti panjang.

Katanya Phor Kae mengikutinya pulang ke rumahnya dan beberapa kali cuba berkomunikasi dengannya dan yang terakhir ialah mengajarnya beberapa potong MON / KHATA / AYAT yang disuruh diamalkannya. Menurut pemuda terbabit, pada mulanya dia tidak mengenali Phor Kae saya, sebalinya hanya melihat ORANG TUA BONGKOK SABUT yang sering muncul dalam mimpinya sebaik sahaja pulang daripada rumah saya di Tanah Merah. Sebaik sahaja membaca blog post saya barulah dia sedar bahawa ORANG TUA BONGKOK SABUT itu ialah sebenarnya Phor Kae @ Phor Mor Kaew.

Pemuda B tadi berkongsi MON yang diajar oleh Phor Kae kepadanya, MENAKJUBKAN bahawa mon / khata yang sama diajar kepada Pemuda A ceritera di atas. Cuma mon Pemuda B dari Johor ini tidak lengkap dan selengkap mon yang diperolehi oleh pemuda A. Versi cerita Pemuda B menyamai versi Pemuda A, termasuklah cara Phor Kae berhubung dengan mereka berdua. Saya amat berterima kasih kepada Pemuda B yang berkongsi rahsia pengalaman yang dilaluinya semasa mengunjungi rumah saya di Tanah Merah beberapa tahun yang lalu. Dengan izin Pemuda B terbabit saya cuba berkongsi dengannya MON / KHATA Phor Kae yang lengkap sebagaimana diperturunkan kepada saya semasa hayatnya. Bukan berniat untuk menunjuk tetapi hanya MENUNJUKKAN apa yang SEBETULNYA ! ( Sesiapa sahaja yang sangsi dan ingin menghubungi Pemuda B untuk tujuan PENGESAHAN cerita saya, sila hubungi saya melalui emel ! I won’t let you down ! hahahahahaha )

Ceritera di atas seyogianya dijadikan iktibar kepada kami dan ceritanya secara tidak langsung mengukuhkan kewujudan SAKSIT PHOR MOR KAEW di rumah kami dan kami amat yakin bahawa SAKSIT dan ROH PHOR KAE KAEW kami sentiasa berada di sisi kami ! DULU, KINI dan SELAMANYA !

 
Kisah Kekeramatan Phor Kae 02

Sebagaimana yang diceritakan sendiri oleh Phor Kae kepada saya. Kisah bagaimana Phor Kae mengubati seorang pemuda Siam yang sasau ( gila isim ) akibat daripada Tersalah Amalan ( mempelajari dan mengamalkan ilmu yang salah / songsang --- mengikut Bomoh dari sekitar Bangsek yang mengubatinya ). Pemuda tersebut dibawa berubat dengan Phor Kae setelah bomoh tersohor di sekitar Bangsek ( selepas kewafatan Than Kong ) gagal untuk mengubati masalah pemuda tersebut.

Setelah MEMBACA dan MENILIK, Phor Kae menjelaskan bahawa mengikut ilmu perbomohannya pemuda terbabit bukanlah SASAU atau ISIM tetapi terkena panahan petir ketika dia MENGAMALKAN POTONGAN AYAT / ILMU yang berkaitan dengan MEMANGGIL & MENOLAK HUJAN  PANAS. Phor Kae mengatakan untuk menyembuhkan PENYAKIT pemuda terbabit Phor Kae memerlukan satu upacara khas yang diketuai oleh sekurang-kurangnya PHRA KRU SI ONG ( 4 orang sami yang berpangkat Phra Kru ) di bahagian atas dan PHRA SI ONG ( 4 orang sami berpangkat PHRA dan bukannya KHUN atau NAEN ) yang sekurang-kurangnya telah menghabiskan 22 Vansa / Pangsa.

Setelah berjaya memohon dan mendapatkan 4 Sami berpangkat Phra Kru, upacara dijalankan di rumah Phor Kae di Lubuk Stong. Semasa bacaan ayat-ayat suci Buddha daripada kitab Tripitaka berjalan, pada masa yang sama Pho  Kae memulakan ritual pengubatannya sehinggalah bacaan selesai dan ditutup dengan upacara Sai Bart & Truat Nam. Lelaki yang DIRITUALKAN itu dinasihatkan agar tidak mengamalkan lagi ayat-ayat perbomohan yang dipelajarinya sehingga dia betul-betul sembuh.

Selang beberapa hari pemuda dan ibu bapanya datang menziarahi Phor Kae dan merakamkan ucapan terima kasih kerana anaknya itu mula menunjukkan reaksi positif dan menjadi normal dan tidak lagi SASAU sebagaimana sebelumnya. Sebulan berlalu dan pemuda terbabit acapkali datang menziarahi Phor Kae untuk mendapatkan tunjuk ajar dan seterusnya BERGURU kepada Phor Kae.
Nak dijadikan cerita, Bomoh Tersohor daripada sekitar Bangsek yang mula-mula mengubat pemuda tersebut mendapat khabar bahawa pemuda tersebut telah sembuh dan MEMINTAnya untuk datang berjumpanya untuk membuat UPACARA PELEPAS ( lepas / buang sial ) kerana mendakwa pemuda tersebut telah sembuh atas usaha dan ritual yang dilakukan sebelumnya. Pemuda tersebut berjumpa dan mendapatkan nasihat Phor Kae. Phor Kae melarang dan menyatakan pemuda terbabit tidak perlu PELEPAS atau MANDI BERLIMAU ( lepas sial ) kerana dia disembuhkan oleh Tripitaka Buddha. Sekiranya dia BERLIMAU dengan bomoh biasa ( termasuklah Phor Kae sendiri ), nescaya pemuda itu akan kembali sasau.

Namun nasihat Phor Kae itu dipandang enteng oleh ibu bapa pemuda terbabit kerana Bomoh Handalan daripada Bangsek tersebut juga merupakan waris mereka dan kebetulan mereka juga berasal daripada kawasan Bangsek. Mahu tidak mahu mereka terpaksa meminta TUNTUTAN bomoh terbabit dan dipendekkan cerita, pemuda terbabit kembali sasau selepas beberapa hari upacara PELEPAS dijalankan dan kedua ibu bapa pemuda terbabit datang berjumpa Phor Kae dan merayu agar Phor Kae mengubati semula anaknya. Phor Kae mengatakan dia tidak boleh menyembuhkannya lagi kerana pemuda itu telah melanggar pantang dan dia tidak mampu untuk mengubatinya lagi walaupun dengan menjemput 108 Phra Kru  sekalipun.

Rentetan daripada peristiwa itu, maka tersebarlah khabar angin yang disebarkan oleh Bomoh Bangsek bahawa pemuda itu kembali sasau kerana Phor Kae yang MEMBUATnya kerana dengki ! Phor Mor Keaw @ Phor Kae terdiam seketika apabila MENOKTAHKAN ceriteranya itu. Tersentak dengan reaksi Phor Kae saya pun tidak MEMANJANGKAN ceritera terbabit dan menukar topik kepada mauduk perbincangan yang tidak berkaitan. Semenjak peristiwa itu, Phor Kae tidak lagi menerima @ mengubat mana-mana PESAKIT  BEKAS  TANGAN bomoh berkenaan dan tidak mahu dikaitkan langsung dengan bomoh berkenaan.

Itulah hakikat hakiki yang berlaku selepas kewafatan Gemulah Phor Than Kong, ramai antara bomoh yang mengakui mereka mewarisi dan memiliki keampuhan ilmu mistik Phor Than Kong dan tidak ramai juga yang saling bertelagah sesama sendiri, jatuh menjatuhkan sesama sendiri, fitnah menfitnah sesama sendiri dan tidak kurang juga yang cabar mencabar serta terdapat juga yang SUDI-MENYUDI keampuhan ilmu pesaing. Hal ini demikian kerana tidak lain tidak bukan yakni, semata-mata kerana DOLLARS & CENTS ! PERCAYALAH !!!!


Kisah Kekeramatan Phor Kae 03

Sebagaimana yang diceritakan sendiri oleh Phor Kae kepada saya. Terdapat seorang perempuan Melayu tempatan yang dating berjumpa dengan Phor Kae untuk mendapatkan rawatan berkaitan SAKIT KEPALA SEBELAH dalam ilmu perbomohan ( migraine ). Phor Kae mengatakan dia hanya menyediakan sebatil ( bekas menyimpan air ) air tawar ( namboon ) kepada perempuan itu sambil mengarahkan perempuan terbabit untuk membasuh muka, kepala dan sebagai minuman untuk 3 pagi ( 3 hari ), yakni sebelum matahari terbit, selepas bangkit daripada tidur dan sebelum membasuh muka / menggosok gigi.

Ritual hendaklah dibuat di atas anak tangga. Bermula dengan anak tangga yang ketiga dari atas pada hari pertama, anak tangga ke dua pada hari kedua dan anak tangga ketiga yakni yang terbawah pada hari ketiga. Sekembalinya perempuan terbabit ke rumahnya dan sebelum dia sempat memulakan ritual pada keesokan pagi, pada malamnya dia bermimpikan Phor Kae dating mengziarahinya melalui langit ( hanya ternampak bahagian badan atas Phor Kae ) dan Phor Kae menggunakan kedua-dua belah tangannya menyapu-nyapu bahagian kanan kepalanya dan sambil mengukirkan senyuman kepadanya. Perempuan terbabit terjaga dan terkejut dengan mimpinya tadi.

Pada keesokan paginya, perempuan tadi memulakan ritual sebagaimana yang diarahkan dan mendapati kepalanya semakin RINGAN dan MENGHILANG. Menurutnya kesan migraine tidaklah seteruk hari-hari sebelumnya. Selesai ritual pada hari kedua, pada malamnya dia bermimpikan Phor Kae datang MENZIARAHInya buat kali kedua dan kali ini menurutnya Phor Kae mengatakan, sakit kepala sebelahnya telah sembuh dan tidak perlu membuat ritual untuk hari ke tiga sebagaimana yang diarahkan.

Perempuan terbabit datang menziarahi Phor Kae  dan menceritakan sendiri kisah terbabit kepada Phor Kae tentang dua mimpi yang dialaminya. Menurut Phor Kae, perempuan Melayu tadi memang sembuh daripada sakit Kepala Sebelah yang dihadapinya.

Kisah Kekeramatan Phor Kae 04

Pada lain hari daaaaa !!!!


Merely Sharing !

sabbe satta sukhita hontuk !

sadhu ! sadhu !

wiesukhihotu 12 ! 

Thursday, August 2, 2012

POWER OH POWER ....... the finale !

Bahagian terakhir mauduk perbincangan tetang POWER adalah berkisar tentang POWER yang dimiliki oleh beberapa GURU hebat daripada negeri Serambi Mekah / Cik Siti Wan Kembang - yakni Kelantan Darul Naim. Ceritera-ceritera benar ini diceriterakan kembali oleh GURU tua BIASA yang pernah hidup sezaman dengan GURU MAHA POWER terbabit ! 

Ceritera-ceritera di bawah mungkin pernah anda dengari. Mungkin juga versinya berbeza dengan versi saya ini. Namun begitu, inti pati utama SHARING saya di sini ialah berkisar tentang ANTARA POWER yang dimiliki oleh ANTARA GURU-GURU POWER dari negeri Cik Siti Wan Kembang yang tidak pernah digembar-gembur dan wara-warakan kepada dunia luar.
 
Ceritera-ceritera di bawah diolah dan diceriterakan KEMBALI sebagaimana ia diceritakan KEMBALI kepada saya oleh GURU-GURU yang pernah saya Wai Kru, termasuklah Phor Mor Keaw saya ! Hahahahahahaha, PHOR MOR KEAW SAYA, pasti ada yang melenting dan pastinya akan kena marah dan hentam lagi ni !  PHOR MOR KEAW SAYA hahahahahaha !

LAGENDA GURU MAHA POWER I


sekadar hiasan ilustrasi 
 
AL KISAHnya bermula apabila Phor Than Kong ( Chau Khun Khron ) memantau kerja-kerja membersihkan sungai ......... yang terletak di belakang bangunan utama Wat Uttamaram selepas berlalunya musim bah. Pada ketika itu juga, Than Kong, Phor Mor Keaw dan looksit-looksit yang lain berdiri / duduk bertenggek di tebing sungai sambil memerhatikan penduduk kampung membersihkan selut, daun-daun dan pelepah pokok sagu yang tersadai pada pinggir tebing.

Phor Mor Keaw ( ceritera dari gemulah Phor Mor Keaw sendiri ) berseloroh kepada Than Kong tentang sungai dan buaya. Apakah wujudnya buaya di sungai terbabit ? Gemulah Phor Than Kong bertanya kepada  Phor Mor Keaw sama ada benar-benar ingin tahu atau tidak. Phor Mor Keaw dan looksit yang lain hanya melemparkan senyum sinis kerana takut dimarahi dan DIJERKAH oleh Phor Than Kong.
 
Phor Than Kong berdiri sambil menghampiri Pokok Buah Berbulu, mengambil ranting yang kering , mengkumat-kamitkan ( membaca sesuatu ) mulutnya lalu mencampakknya ke dalam sungai. Phor Than Kong terus beredar dari kawasan tebing sungai dan berkata...." tunggu dan tengoklah kalau mahu tengok ! ". Sementelahan dengan itu, sebaik sahaja Phor Than Kong berpaling belakang dan beredar, munculnya gelumbung-gelembung buih di tebing seberang sungai dan pada ketika itu Phor Mor Keaw dan looksik yang lain terdiam terkaku apabila melihat kelibat Buaya Putih muncul dari permukaan air sungai yang bergelembung buih dan lantas hilang dari pandangan beberapa saat kemudian.
 

 LAGENDA GURU MAHA POWER II


 

sekadar hiasan ilustrasi
  
AL KISAHnya bermula apabila Than Kru Lek dan dek jom serta looksitnya ingin menghadiri satu majlis / upacara keagamaan luar dari kawasan Pauh Lima, Aril. Than Kru Lek dan dek jomnya berjalan keluar dari Wat Aril ke tepi jalan raya utama untuk menunggu kereta sewa @ prebet sapu @ teksi untuk tiba ke stesen kereta api Pasir Mas.

Selang beberapa lama, satu teksi pun belum kelihatan. Dek Jom dan looksit mula resah kerana berkemungkinan mereka akan lewat sampai ke destinasi atau pun terlepas kereta api. Than Kru Lek tersenyum dan berkata ......"takper, nanti ada teksi la tu dan kereta api akan tunggu saya. Jangan risau ! ". Izharnya, beberapa minit kemudian muncul kereta sewa bewarna kuning merah, kereta sewa terbabit berhenti dan bertanya arah tuju, apabila mengatakan ingin menghantar TOK CA ke stesen kereta api, pemandu terbabit terus menolak dan kerana enggan berpatah balik, sebab dia sedang menghala ke Pasir Putih. Pemandu kereta sewa itu terus memecut laju ke arah Pasir Putih.
 
Dek jom memaklumkan Phra Kru Lek tentang peristiwa terbabit. Than Lek tersenyum dan berkata... "tak apa, dia ( pemandu teksi ) akan berpatah balik dan hantar saya tu". Selang beberapa minit, pemandu teksi terbabit dengan tidak disangka berpatah balik dan memohon maaf kepada Than Lek kerana biadap dan menawarkan perkhidmatan untuk menghantar Than Lek ke perhentian kereta api. Than Lek hanya tersenyum.

Semasa dalam perjalanan, dek jom asyik merungut dan berkata mereka sudah lewat dan kereta api akan berlepas dan mereka mungkin akan ketinggalan kereta api. Than Lek tersenyum dan berkata "takper, kereta api tunggu Than Lek tu, sempatnya !". Menakjubkan, walaupun mereka terlewat hampir setengah jam lebih, kereta api masih belum bertolak. Seolah-olah MEMANG sedang MENUNGGU Than Lek dan dek jomnya. Setelah diselidiki, barulah mereka sedar bahawa kereta api terpaksa menangguhkan masa bertolak kerana menghadapi masalah enjin dan enjinnya pulih seperti biasa sebaik sahaja Than Kru Lek menaiki kereta api. Kebetulan ???

 
LAGENDA GURU MAHA POWER III


sekadar hiasan ilustrasi

AL KISAHnya bermula apabila Phor Than Kong ( Chau Khun Khron ) menaiki kereta api pulang dari Tumpat ke Pasir Mas atas urusan keagamaan. Semasa berada dalam gerabak kereta api, Than Kong meletakkan Tongkatnya di atas bangku kereta api sambil menyandarkannya pada celah kusyen bangku dan dinding gerabak.
 
Apabila sampai ke stesen kereta api Pasir Mas, Than Kong dan rombongannya turun tanpa mengambil tongkatnya. Than Kong berkata kepada Phor Mor Keaw dan dek jomnya. Dia ingin melihat setakat mana kekeramatan tongkatnya itu. Sekiranya tongkatnya itu keramat dia akan PULANG sendiri ke  dalam Ubosodh Wat Uttamaram. Phor Mor Keaw dan dek jomnya terkejut mendengar kata-kata Gemulah Than Kong itu dan terus beredar tanpa mempersoalkan niat Than Kong.

Sesampai di Wat Uttamaram, Than Kong menyuruh Nak Chau Thong dan Phor Mor Keaw ke Ubosodh untuk mengambil tongkatnya. Phor Mor Keaw berasa hairan dan hanya tersenyum. Mengambil kunci daripada Sangkri ( Long Chei ) Wat Uttamaram, Nak Chau Thong dan Phor Mor Keaw masuk ke dalam ubosodh dan terkejut apabila melihat tongkat Than Kong berada dalam ubosodh, sedangkan ia ditinggalkan di dalam gerabak kereta api beberapa jam yang lalu. Apabila menyerahkannya kepada Than Kong, Than Kong hanya tersenyum dan bertanya .....                       " sekarang kamu percaya tak ? "
 

LAGENDA GURU MAHA POWER IV




Tangkai Phirot Than Kru Phut

AL KISAHnya bermula apabila Phor Than Phut ( Wat Balai ) mula membuat PHIROT ( Tangkal Pintal Tali Lembu yang disalut / direndam dengan getah Janrakh - rengas hitam ). Tangkal PHIROT tersebut dibuat dengan menggunakan kain putih ampaian lelangit tempat bucha dan sarung bantal serta cadar yang digunakan oleh gemulah Than Phut sendiri. Kain terbabit direntang dan puluhan jant / khata ( ayat-ayat mistik ) dilukis di atasnya sebelum di gunting dan dipintalnya menjadi bentuk TALI LEMBU !

Terdapat seorang pemuda Siam dari Balai yang memakai Tangkal Pintal Tali Lembu yang bekerja di Sungai Kolok ( Golok ), Thailand. Pada suatu hari pemuda berkenaan duduk menikmati sarapannya di sebuah gerai. Ketika kusyuk bersarapan dia didatangi beberapa pemuda Siam Thailand dan berbual tentang TANGKAL AZIMAT yang keramat, terutamanya yang tidak lut dek bedil ( senjata api / pistol ). Mereka mengeluarkan pelbagai tangkal serta azimat daripada GURU dan mewara-warakan guru itu hebat dan guru ini hebat.

Pemuda Siam Balai  pun menyampuk sambil mengatakan, kalau nak tahu power atau tidak cuba ambik bedil ( pistol ) dan bedilnya ( tembaknya ). Marah dengan kata-kata Pemuda Siam Balai itu, pemuda Siam Sungai Kolok terus mengeluarkan bedilnya dan mengacukan ke arah pemuda Siam Balai dan betul-betul menembaknya berkali-kali tetapi bedilnya ( pistol ) tidak berfungsi dan gagal untuk memuntahkan peluru.
 
Pemuda-pemuda Siam Sungai Kolok tergamam dan terus beredar dalam ketakutan. Warga warong kopi berkerumun dan bertanyakan tangkal apa yang dipakainya, pemuda Siam Balai berkenaan mengatakan dia memakai Tangkal Ikat Pinggang Pintal Tali Lembu Than Phut Wat Balai. sejurus selepas kejadian itu, maka berduyung-duyunglah warga Sungai Kolok pergi  MELAWAT Than Phut dan watnya untuk mendapatkan tangkal pintal yang disaluti janrakh. Ekoran daripada peristiwa itu maka Than Phut terpaksa MEMBUAT SEMULA tangkal tali lembunya demi memenuhi permintaan yang tidak putus-putus. Tetapi yang REDO batch ini tidak disaluti janrakh. Ilmu tangkal tali ikat lembu ini diwarisi oleh bomoh di kawasan Balai dan Than Phrem juga ada membuat tangkal sebegini dengan bantuan para bomoh terbabit !

 LAGENDA GURU MAHA POWER V



AL KISAH tentang Phra Kru Lek, Wat Ariyakiri, Aril. Pauh Lima. Ceritera bermula pada satu petang penduduk kampung datang untuk  menjemput Phra Kru Lek untuk menghadiri satu upacara keagamaan pada malam tersebut di salah sebuah kampung berhampiran. Rombongan seramai 3 orang penduduk kampung itu melalui sebatang denai batas sawah padi sebelum sampai ke Wat Ariyakiri. Selepas berjalan melepasi batas dan jalan yang becak,  kira-kita 500 meter daripada pintu wat mereka terserempak dengan Than Kru Lek yang sedang berdiri di hujung jalan sambil tersenyum ke arah mereka. Ke tiga-tiga ahli rombongan terbabit terus sujud dan menyatakan hasrat mereka datang ke Aril dan mereka sedang menuju ke arah Wat Ariyakiri.
 
Mendengar kata-kata rombongan bertiga terbabit Phra Kru Lek menyuruh mereka bertiga pulang dahulu kerana dia tiada di Wat Ariyakiri dan dia ingin MELIHAT-MELIHAT keadaan sekitar wat dan akan hadir ke majlis sebagaimana yang dihajati dan dihajati oleh rombongan bertiga tersebut.  Rombongan bertiga terbabit terus mengatur langkah dan berpatah balik ke kampung mereka. Dalam perjalanan pulang, mereka terserempat dengan dua orang penduduk kampung yang datang dari arah Wat Ariyakiri. Rombongan bertiga dan pemuda terbabit bertegur sapa dan menayakan arah tuju mereka. Kedua-dua penduduk kampung terbabit menjelaskan bahawa mereka baru sahaja MELAWAT dan BERJUMPA dengan Phra Kru Lek.

Rombongan bertiga tadi tersenyum dan berkata, mereka pun hendak ke Wat Ariyakiri tetapi tidak sempat kerana mereka terserempak dengan Phra Kru Lek yang sedang meninjau-ninjau kawasan kampung. Rombongan bertiga bertanyakan sama ada mereka juga terserempak dengan Phra Kru Lek di hujung jalan itu ? Kedua-dua penduduk kampung berasa hairan dan bertanya bilakah mereka berjumpa dengan Phra Kru Lek ? Hal ini kerana mereka baru sahaja berjumpa dengan Phra Kru Lek di Wat Ariyakiri dan bukannya di hujung jalan ke wat. Mereka berasa hairan dan berpandangan sesama sendiri ................... menurut mereka lagi, Phra Kru Lek juga turut berjumpa dengan pelawat yang lain selepas mereka meninggalkan kawasan wat dan mana mungkin Phra Kru Lek boleh berada di dua tempat pada masa yang sama ? 

 LAGENDA GURU MAHA POWER VI


 
AL KISAH tentang Phor Than Kong, Wat Uttamaram, Batu 3, Repek. Kisah ini  berkaitan dengan Tarjai Ngu - Ular yang dimiliki oleh Than Kong. Sekiranya anda perasaan sebelum sampai ke Wat Uttamaram, anda akan / perlu melepasi satu jambatan kecil berhampiran pondok kecil yang mengalirkan air daripada tali air berdekatan. Di kiri dan kana jambatan kecil terbabit terdapat dua patung ular yang menjalar dari kedua-dua sisi tembok jambatan terbabit. Patung ular gergasi yang BERMATA KRISTAL terbabit sememangnya telah lama wujud di situ, yakni semenjak zaman Phor Than Kong lagi.

Hendak dijadikan cerita.......... terdapat beberapa kanak-kanak Melayu, Kampung Repek bermain air di tali air berkenaan kerana ia merupakan kawasan permainan mereka yang tidak asing lagi kepada penduduk kampung. Patung ular yang dibina itu tidak pernah diusik / disentuh oleh para penduduk tempatan. Kisah bermula apabila salah seorang daripada kawan kanak-kanak yang datangnya daripada kampung bersebelahan mencungkil mata kristal salah satu patung ular tersebut dan membawanya pulang, walaupun telah ditegah oleh rakannya yang bersasl daripada kampung Repek.

Dipendekkan cerita.....pada malamnya, kanak-kanak terbabit meraung-raung bagai dirasuk dan mula menunjukkan kelakuan yang aneh dan mula berguling-guling dan seolah-olah bagai ular menyusur akar. Apabila dibawa berubat oleh kedua ibu bapanya barulah mereka ketahui bahawa anaknya itu telah GATAL TANGAN dan MENGAMBIL serta MENGACAU sesuatu yang bukan miliknya. Setelah diselidiki, barulah mereka tahu akan hal sebenar dan terus membawa anak mereka berjumpa dengan TOK RAJA ( Tok Ca / Sami )  KHRON. Selepas meminta maaf dan sujud di hadapan TOK RAJA KHRON, tidak semena-mena kanak-kanak terbabit sedar daripada meracau dan menangis tersesak-esak sambil mengatakan ular besar hendak mematuknya. TOK RAJA ( Tok Ca / Sami ) KHRON hanya tersenyum dan meminta maaf kerana TAR JAI NGU ( ular ) datang mengacau dan meminta kanak-kanak agar jangan mengusiknya lagi. 

Semenjak peristiwa itu, SAKSIT / KERAMAT Tar Jai Ngu Than Kong yang menjaga patung ular itu menjadi buah mulut orang kampung dan beritanya tersebar luas agar sesiapa sahaja berwaspada apabila berada di kawasan Wat Utammaram.

 LAGENDA GURU MAHA POWER VII




AL KISAH tentang Phor Than Kong, Wat Uttamaram, Batu 3, Repek. Kisah ini juga berkisar dengan Tarjai Ular yang dimiliki oleh Than Kong sebagaimana yang diperturunkan dari mulut ke mulut oleh golongan marhaen Batu 3, Repek.
 
 Phor Mor Keaw juga pernah menceritakan kisah yang sama yakni, barang sesiapa sahaja yang melalui jambatan yang terletaknya dua patung ular itu dan sebelum mereka sampai ke halaman Wat Uttamaram,  mereka akan menyusun 10 jari dan memohon ALUYAK - kebenaran dengan Tarjai Ngu dan MEMPERKATAKAN niat mereka mengunjungi Wat Uttamaram. Oleh hal yang demikian, Phor Than Kong akan terlebih dahulu MENGETAHUI tentang rombongan yang bakal datang MENGHADAPNYA. Than Kong dapat memberitahu dengan tepat JUMLAH ahli rombongan, WARNA dan NOMBOR PLAT kereta yang dinaiki, NIAT serta HAJAT mereka, termasuklah JANTINA rombongan terbabit.

Pada suatu pagi ( Wan Phra ). Than Kong menyuruh Phor Mor Keaw mengarahkan beberapa Naen dan Look Jom untuk ke jambatan dan membawa seorang wanita pertengahan usia yang menaiki teksi ( beca roda tiga ) yang TERKANDAS di situ kerana pengayuh becan tidak NAMPAK JALAN untuk menuju ke arah Wat Uttamaram. Phor Mor Keaw tercengang-cengang dan seolah-olah tidak yakin dengan TELAHAN / TILIKAN Than Kong itu dan dia sendiri yang berjalan kaki bersama-sama look jom untuk melihat perkara sebenar.
 
Gemulah Phor Mor Keaw berasa terkejut kerana melihat pengayuh beca roda tiga terpinga-pinga dan mengatakan bahawa dia tak nampak jalan dan hanya nampak kabus putih tebal yang dipenuhi semak samun di penghujung jalan. Menurut Phor Mor Keaw, Than Kong meminta Nak Chau Thong untuk berubat dan memulihkan SIHIR yang ada pada wanita terbabit. Menurut Than Kong hal ini kerana wanita terbabit telah TERKENA SIHIR yang diletakkan di rumahnya akibat dengki akan kesenangan yang dimilikinya. Phor Mor Keaw bertanya kepada Gemulah Than Kong, bagaimanakah dia mendapat tahu akan kehadiran wanita terbabit, Than Kong mengatakan bahawa ......... " Dia mempunyai MATA di situ ! " yaki TARJAI NGU miliknya yang TINGGAL di situ untuk mengawasi kawasan sekitar Wat Uttamaram dan kawasan Kampung Repek / Bangsek.

Sesuatu peristiwa yang menyedihkan mata memandang berlaku apabila saya mengunjungi Wat Uttamaram pada awal Januari 2012, apabila sampai di Jambatan Ngu, saya memperlahankan kenderaan dan memberhentikan kenderaan lalu memohon ALUYAK - kebenaran dengan Tar Jai Ngu, sambil menyusun sepuluh jari. Saya terkejut apabila mendapati beberapa orang kanak-kanak sedang MENUBA - menangkap ikan di situ dan terlihat arca - patung Tarjai Ngu diusik oleh kanak-kanak terbabit dengan MENYANGKUTKAN - meletakkan bangkai ular di atas arca - patung Tarjai Ngu tinggalan Phor Than Kong. Saya membuka jendela dan bertanya mengapa mereka berbuat demikian, mereka terkejut dan tersipu-sipu. Seorang pemuda ( berbaju biru ) yang melihat kanak-kanak terbabit menimba ikan lalu meminta salah seorang daripada  kanak-kanak terbabit untuk lalu mengambil dan membuang bangkai ular tersebut.

Pada saat dan ketika blog post ini dikarang ( LAGENDA GURU MAHA POWER VII ), yakni pada 31 Julai 2012, jam 11.45 minit malam suatu kejadian yang PELIK berlaku ( mungkin kebetulan dan saya yang perasan lebih2 kot ! ). Saya telah mencuba untuk MEMUAT NAIK gambar arca ular yang diletakkan bangkai ular sebenar, setelah mencubanya beberapa kali saya gagal untuk memuat naik gambar terbabit dengan jayanya. Setiap gambar yang dimuat naik semuanya menjadi kelabu ataupun SEPARUH MENJADI. Mungkinkah resolusinya terlalu tinggi atau talian internet yang menyebabkan semua itu berlaku ? Atau kesilapan saya sendiri ? Setelah beberapa kali mencuba, ia masih gagal untuk dimuat naik.Oleh hal yang demikian saya mengambil keputusan untuk membiarkan saja ia seperti yang DITAKDIRKAN.


 Hahahhahahahah SAKSIT TARJAI NGU PHOR THAN KONG kita  !









 LAGENDA GURU MAHA POWER  IX dan lain2

Sudahpun saya ceriterakan dalam blog post - blog post yang terdahulu !


Merely Sharing !
Correct me, if i'm wrong !
sabbe satta sukhita hontuk !
sadhu ! sadhu !

wie.sukhihotu 12 !

Wednesday, August 1, 2012

Khao Phansa – The Buddhist Lent

3rd AUGUST 2012

A brief information on  Asalha Bucha Day & Khao Phansa Day for BE 2555 ( 2012 ). วันอาสาฬหบูชา(Asalha Bucha Day) and วันเข้าพรรษา(Khao Phansa Day). In this year วันอาสาฬหบูชา(Asalha Bucha Day) is on 2nd August 2012 and วันเข้าพรรษา (Khao Phansa Day) is on 3rd August 2012.



Vassa (from Pāli vasso, Sanskrit varṣaḥ, both "rain" - Burmese: waso, Khmer: or Lao: pʰán săː, sometimes wāt săː; Thai: pansa or phansaa; ), also called Rains Retreat, is the traditional retreat during the rainy season lasting for three lunar months from July to October. During this time Buddhist monks remain in a single place, generally in their temples. In some monasteries, monks dedicate the Vassa to intensive meditation. 

During Vassa, many Buddhist lay people reinvigorate their spiritual training and adopt more ascetic practices, such as giving up meat, alcohol, or smoking (Vassa is sometimes known as "Buddhist Lent", though at least one prominent Theravada monk has objected to this usage-. And in countries such as Thailand, the laity will often take monastic vows for period of Vassa and return to lay life afterwards. Commonly, the number of years a monk has spent in monastic life is expressed by counting the number of Vassas he has observed. 

The Vassa retreat has largely been given up by Mahayana Buddhists, as Mahayana Buddhism has typically flourished in regions without a rainy season, however for Mahayana schools such as Zen and Tibetan Buddhism other forms of retreat are common. The observation of Vassa is said to originate with the Buddha himself. Gautama Buddha ordered his disciples to observe a pre-existing practice whereby holy men avoided travel for a three month period during the rainy season, in order to avoid damaging crops. 

Vassa begins on the first day of the waning moon of the eighth lunar month; the preceding day is Asalha Puja. The focus of celebration by the laity is the first day of Vassa (or Wan Kao Pansa - Lao: ວັນເຂົ້າພັນສາ wán pʰán săː) during which worshippers donate candles and other necessities to temples, in a ceremony which has reached its most extravagant form in the Ubon Ratchathani Candle Festival. Vassa is followed by two of the major festivals of the year among Theravada Buddhists, Wan Awk Pansa and Kathina. 

The end of vassa is marked by joyous celebration. The following month, the Kathina ceremony is held, during which the laity gathers to make formal offerings of robe cloth and other requisites to the Sangha. 

Adapted & Adopted from; 

http://www.answers.com/topic/vassa

Disclaimer

Bear in mind .......

The information and photos provided via this blog are for general information and sharing purposes. I make no representations or warranties of any kind, express or implied, about the completeness, accuracy, reliability, suitability or availability with respect to the information, documentation or guidance.

I will make no liable for any loss or damage (s), indirect or consequential loss or damage, or any loss or damage whatsoever arising from loss of data or profits arising out of, or in connection with, the use of the information, documentation or guidance provided.

Bear in mind that......Any reliance made on such information is therefore strictly at readers risk.I held no responsible for any contents linked or referred to from this page(s). Furthermore, I'm not liable for any postings or messages published by users of discussion boards, guest books or mailing lists provided on this page(s). All contents is subject to the copy right and intellectual property of the author. All internet users may access or use content individually or internally without restriction. But content may not be resold, reprint, republish neither in whole nor in part, without any written permission from the author. By using or downloading content you are accepting these terms and conditions.